Att veta gällande filmproduktion

f5

Hur går det egentligen till att producera eller att skapa en film? Hur kommer du igång och vad behöver du tänka på innan du börjar? Är det bara att sätta igång? Frågorna är många när det handlar om filmproduktion och denna sida har tagit på sig uppgiften att förmedla hela processen från tanke till färdig produkt. På denna sajt hittar du nödvändig information kring ämnet. Förutom processen tas även kända namn upp inom branschen, både mer okända namn som är verksamma idag och mer välkända namn på personer som gått ur tiden. Bland dem finns en av de största, nämligen Ingmar Bergman.

Vad behöver du tänka på om du vill börja med att producera en film? Allt konstnärligt arbete börjar som en idé och det kan vara en rekommendation att skriva ner dina tankar för att det ska bli konkret. Ska du göra en film åt någon annan bör du veta vilken målgrupp som filmen ska riktas mot. Är det mot barn, äldre eller till en viss yrkesgrupp? Vilket budskap har filmen? Hur ska detta budskap kommuniceras ut? Har ni en viss grafisk profil som ni vill ska genomsyra alla era verk eller kommer ni att anpassa er efter beställaren?

Processen skiljer sig åt

post5aÄr du en filmmakare i början av din karriär som producerar film mest för skojs skull, skiljer sig processen åt mot om du ska skapa en film åt en beställare. I början handlar det mesta om att ha roligt, att testa nya idéer och koncept. Det kan ändå vara bra att skriva ner stolpar för innehållet och de viktigaste händelserna. Sedan har du konstnärlig frihet att ändra, lägga till och ta bort för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Tänk på att det alltid tar längre tid än vad du tror att skapa en film. Stressa inte med resultatet.

Att skapa en kort produktion

Arbetsprocessen är densamma oavsett filmens längd. Det är inte mindre personal som behöver vara involverade bara för att filmen endast är exempelvis 30 minuter lång. Däremot kan handlingen inte vara lika djup eller innehålla sidoberättelser och därför kanske din första film ändå bör vara en kortfilm. En film innehåller grovt indelat de tre delarna förberedelser, inspelning och pre-produktion. Det sistnämnda innebär exempelvis dels klippning av materialet och dels så kallad ljudpåläggning. Röster kan försvinna eller bli försvagade om du spelar in utomhus och då behöver skådespelarna komma in till en studio för att åter läsa sina repliker som de säger i filmen.

post5bStarta rätt

Har du aldrig gjort film tidigare och inte heller är van vid att skriva manus rekommenderas du att gå en kurs eller utbildning. Lär dig hur du ritar en storyboard, tar fram budskapet och castar rätt skådespelare samt hur du kommer i kontakt med dessa. Kan du bygga upp en dramaturgi med början, huvudberättelse och avslut? Om inte, bör du gå en kurs i dramaturgi för att inte tappa tittarna i berättelsens mitt. Foto och ljus och hur en kamera fungerar behöver du också veta innan du börjar. Titta gärna mycket på film och studera olika filmmakares uttryckssätt.

Click here to add a comment

Leave a comment: