Tänk på din röst!

Allas röster är viktiga och allas röster räknas, men om du är musiker, sångare, skådespelare eller om du på något annat sätt lever på din röst är det livsviktigt att ta hand om den. Om du är nyfiken på hur du kan få din röst att hålla bättre i längden, så är det här en text för dig!

Tips och trix

Som musiker och sångare löper du extra stor risk att drabbas av olika sjukdomar kopplat till din röst och dina stämband. För vissa musiker går det så långt att de får höra att de aldrig får sjunga igen, men då har det gått riktigt långt.

Det finns förstås en uppsjö bra tips och trix du kan ta till för att slippa hamna i den värsta av situationer. Exempelvis finns det bra mediciner mot hostandet, det är utmärkt att använda sig av i lokaler med lite eller dålig luft. Om du sjunger för mycket i lokaler med dålig luft kan det slita väldigt mycket på dina stämband och det första tecknet är att stämbanden blir torra och dina lungor irriterade, det resulterar ofta i hosta.

Om du ska prestera på topp flera konserter eller föreställningar under kort tid ökar du också risken för skador på din röst. Det viktigaste du kan göra för att minimera slitningarna och skadorna är dels att dricka mycket vatten och te och dels att se till att värma upp rösten ordentligt innan du ställer dig på scen. Genom att dricka mycket vätska och te ser du till att hålla stämbanden fuktiga, te och vattenånga är dessutom extra bra för både stämbanden och lungorna.

Röstteknik

Olika sångtekniker sliter olika mycket på din röst. Det beror både på om du måste anstränga stämbanden extra mycket för att exempelvis nå ett visst register samt om du väljer vissa tekniker framför andra. Sångtekniker som sägs slita extra mycket på dina stämband är bland annat vocal fry och growl. Det är inte vetenskapligt bevisat att de här sångstilarna sliter extra mycket på stämbanden, men det kräver mer av dig som sångare för att orka sjunga flera konserter på det här sättet.

Oavsett vilken sångteknik eller röstteknik du använder dig av är det viktigt att värma upp rösten innan du börjar sjunga. Det finns en mängd olika övningar du kan ta till för att få rösten att komma igång. Om du dessutom känner att du inte låter ditt bästa är det ännu viktigare att värma upp ordentligt. I vissa fall, om du ska sjunga på ett sätt som inte pressar din röst till det yttersta räcker det oftast med att prata igång rösten. Om du måste prestera på ett mer tekniskt krävande sätt kan du anpassa övningarna du gör i din uppvärmning med teknikerna du använder dig av under konserten eller föreställningen.

Du kan också välja att anpassa din sångteknik efter hur din röst känns. På det sättet kan du variera ditt sätt att sjunga på och spara på dina stämband och din röst. Samtidigt förändrar ofta tekniken känslan i rösten också, vilket i sin tur kan påverka hur åhörarna uppfattar sången.

Bästa barnkalaset

Det är både roligt att gå på barnkalas och ha det själv, mycket förväntningar och även lite pirrigt. Givetvis finns det mycket att tänka på både när du som förälder ska bjuda in barn och vad du ska tänka på när ditt barn blir bjudet på kalas. Först och främst ska du fundera på hur många barn som ska bjudas in. Finns det plats för hela förskolegruppen eller skolklassen? Om den förskoleklass ditt barn går på har olika åldrar i gruppen, bjud då barn i samma ålder, då är det lättare att hitta på mat och lekar som passar alla.

Bjuda in till kalas

På inbjudningskortet bör det stå tydligt vad det bjuds på, är det bara tårta vet det inbjudna barnets förälder om att barnet bör äta lunch innan. Det är även viktigt att tiden för barnkalaset står ordentligt skrivet, till exempel: ”Anna är välkommen på tårtkalas hos Anders 13.00–16.00!”. Till ett barnkalas behöver det inte skrivas OSA – det brukar ofta inte vara så många som är bjudna att det gör någon skillnad om någon uteblir. Gäller det ett barnkalas för riktigt små barn är det bra om någon förälder följer med, men från 4–5 års ålder klarar de flesta barn av att vara utan sina föräldrar under några timmar.

Om inte hela förskolegruppen eller skolklassen ska bjudas är det viktigt att bjuda in diskret. Låt inte barnet dela ut inbjudningskorten på förskolan eller skolan. Det är bättre att skicka ett mejl eller ett sms till en av föräldrarna. Gör du på detta vis får du förhoppningsvis tillbaka ett svar ganska fort.

Lekar på kalaset

Barn brukar älska att lyssna på musik och dansa. Som förälder kan du göra en Spotifylista med barnens älsklingslåtar. Kanske har du som förälder en gammal discobelysning i garderoben, ta då fram den, det kommer bli succé. Finns det ingen sådan att tillgå går det bra med en färgad lampa. Dansstopp är en lek som de flesta barn älskar. Det fungerar så att när musik spelas dansar barnen men när musiken pausas ska barnen stå helt stilla. Den som rör sig åker ut och när bara en återstår har det barnet vunnit. Något som också är populärt är en motivtårta till barnkalas, låt ditt barn vara med och smycka den med vad det vill ha på. Man ha vilka motiv som helst på en tårta, det är bara att låta fantasin flöda.

Äntligen tårta

Efter att alla är mätta och belåtna är det dags för presentöppning och det kan göras på flera sätt och ett roligt exempel är göra det genom flaskleken. Alla barn sitter i ring och i mitten finns en tom flaska och den som har kalaset börjar snurra. När flaskan stannar får den som flaskhalsen pekar på lämna sin present till födelsedagsbarnet som öppnar det. Sedan fortsätter man snurra tills alla paket är lämnade och öppnade.

Innan hemgång

För de mindre barnen brukar fiskdamm vara populärt i slutet på kalaset medan större barn föredrar skattjakt. Är det fiskdamm som gäller får barnen hålla i en pinne med ett rep och klädnypa på, sen ska repet slängas upp över ett plank eller exempelvis ett uppspänt lakan. När de drar tillbaka repet finns det där kanske en påse med lite godis eller något annat roligt. Är det skattjakt kan en vuxen i förväg ha ritat ledtrådar så barnet vet var det ska leta och om barnen är läskunniga kan man skriva.

Köpa ett dyrt eller billigt musikinstrument?

Vilken skillnad är det mellan att köpa ett musikinstrument som är dyrt eller billigt? Är ett dyrare instrument bättre eller inte? Det går att diskutera i all oändlighet vilket som är bäst att köpa. Till syvende och sist är det faktiskt du själv som avgör vilket instrument du föredrar att spela på. Självklart finns det skillnader mellan dyra och billiga musikinstrument eftersom det hänger på bland annat vilken byggkvalitet de har.

När det är dags att du vill köpa dig en gitarr till exempel så är du förmodligen ute efter olika egenskaper som den ska ha. Det kan vara så att du inte har tillräckligt med pengar för att köpa din drömgitarr, och då kan du alltid låna pengar via en enkel ansökan hos något låneinstitut. Du har kanske möjligheten att låna ett instrument först, för att veta om du gillar att spela på det eller inte.

Jämför instrumenten i de olika prisklasserna

Generellt innebär ett dyrare instrument att det har en bättre kvalitet och en hållbarhet som är längre, samt har bättre egenskaper. Ska du till exempel ha musikinstrumentet till att bara ha lite skoj där hemma eller är nybörjare, duger ett billigare instrument lika bra. Det är ändå själva upplevelsen med det som kommer före när det är dags att bilda dig en uppfattning om musikinstrumentet.

Ursprungsland

Du kan skapa dig en uppfattning om instrumentets kvalitet enbart genom att ta reda på vilket land som det har blivit tillverkat i. Har det blivit tillverkat i länder såsom Kina, Mexiko och Korea där lönerna är låga och de inte har så höga krav på kvalitet? Är instrumentet från Amerika eller annat I-land får du räkna med att det blir dyrare eftersom lönerna är högre i dessa länder, men kvaliteten blir i sin tur bättre.

Träkvalitet

För de musikinstrument som tillverkas av trä såsom gitarrer exempelvis, hänger pris och kvalitet ihop beroende på vilken kvalitet av trä som tillverkaren använder sig av. De instrument som är billigare har tillverkats av ett träslag som har sämre resonans, vilket kommer göra tonen mindre omfångsrik. Ju bättre träkvalitet desto dyrare blir det. Något som också har betydelse, speciellt för gitarrer, är att typen av träslag också avgör hur ljudet kommer låta. De skickliga och duktiga gitarristerna har sina egna favoriter bland träslagen, eftersom det är så individuellt vad var och en tycker bäst om.

Hårdvaran

Vilken hårdvara som ett musikinstrument har är en viktig och betydande detalj. Musiker vet hur stor påverkan mekaniken har för instrumentets ton. Därför avgör också dessa detaljer priset. Ju bättre metall desto bättre kvalitet, som i sin tur innebär ett högre pris.

Elektroniken

Vilken typ av elektronik som ett musikinstrument har spelar en stor roll för hur det kommer låta till slut. De billigare är vanligtvis elektronik som är av dålig kvalitet och detta märks när du väl kopplar in instrumentet till en förstärkare eller liknande. Du får en massa onödigt ljud, då det kan brumma på ett onaturligt vis. Dessutom kan musikinstrumentet låter fjuttigt. De dyrare har komponenter som har blivit valda med omsorg och kommer lyfta fram dess ljudbild. Dessutom kommer instrumentet bli hållbarare och du kan ha skojigt med det en längre tid.

Spelmansstämmor

spelmän
På en spelmansstämma, eller visstämma som det också kallas ibland, spelas det traditionell folkmusik. På en spelmansstämma kan olika band och personer jamma fritt med varandra. Det är vanligt att personer som spelar dragspel och violin går runt och hittar nya personer och smågrupper att spela tillsammans med. Till skillnad från festivaler, konserter och andra musikevents så syftar spelmansstämman till att spelmän får träffas och spela tillsammans i ett öppet format. Nybörjare såväl som erfarna kan vara med och bidra till den härliga stämningen. Denna spontana form av musikutövande kallas för buskspel. Ibland är det uppvisning av folkdans och ofta finns det en dansbana där man kan dansa.

Inte bara musik och dans

På en spelmansstämma brukar det förutom musik och dans också finnas mat och marknadsstånd. Till exempel kan det serveras mat på gammalt svenskt vis såsom strömmingsmacka. Det brukar ibland också finnas marknadsstånd där man kan köpa hantverk såsom smycken och hemgjord senap på burk.

Riksspelemän, musiker och nybörjare

På spelmansstämman träffas alla sorters musikintresserade, såväl nybörjare som professionella utövare. De som är särskilt tekniskt skickliga kan tilldelas Zornmärket och blir således riksspelemän. En av de mest kända riksspelemännen är Kalle Moraeus som är berömd för sitt fiolspel.

Lokala spelmansstämmor

Det finns mindre spelmansstämmor över hela landet som går av stapeln under försommaren och sommaren. På magnetevents.se kan man hitta spelmansstämmor och andra evenemang i Sverige, och det kan vara bra att hålla utkik på dessa evenemangssidor när det börjar närma sig.

Stämveckan

I Hälsingland och Dalarna arrangeras det flera spelmansstämmor under samma vecka i juli varje år. De stämmor som deltar i Stämveckan är bland andra Delsbostämman, Tobaksspinnarstämman, Bingsjöstämman och Östbjörka spelmansstämma

Delsbostämman

Delsbostämman går av stapeln första söndagen i juli varje år. Den börjar med en kyrklig invigning och sedan en musikalisk dito som hålls av riksspelmannen Thore Härdelin. Sedan sätter spelandet igång och det är musik, dans och danskurser för den som vill lära sig exempelvis polska och andra folkdanser. Det finns också aktiviteter för barn. Delsbostämman fortgår under hela dagen fram till midnatt. För den som känner för att börja redan på lördagen finns det aktiviteter redan då, med betoning på kurser och barnaktiviteter. Denna ”tjuvstart” brukar kallas för förstämma.

Bingsjöstämman

Denna spelmansstämma hålls i Bingsjö i juli varje år och är en del av den så kallade stämveckan. Där finns det musik, dans och buskspel. Bingsjöstämman är ett miljöinriktat event som är en del av organisationen ”Håll Sverige rent”.

Dans- och spelmansstämman

I Kungsträdgården i Stockholm har det anordnats en spelmansstämma varje år sedan 2016 och den har ägt rum i början av augusti. År 2018 kunde man njuta av flertalet uppvisningar och konserter samt workshops och prova-på med olika danser. Medverkade gjorde bland andra Stockholms spelmansgille, Slagsta gilles spelmän och bandet Skuv.

Pre-production

Innan självaste inspelningen av en film äger rum så är det mycket som ska förberedas och planeras. Det finns få filmteam som spontant börjar inspelningen innan samtliga steg är genomförda och en noggrann planering är uppsatt. Den så kallade pre-produktion är i princip en utav de viktigaste delarna inom filmproduktionen. I denna artikel kommer du få all nödvändig information om just förberedelserna inför en filminspelning, vad man ska tänka på, vilka steg som behöver göras innan och mycket annat. Visst låter det intressant?

För den som inte är insatt inom filmproduktion och skapande av film så är det inte särskilt lätt att veta vilka steg som görs innan självaste inspelningen påbörjas. Det hela börjar förstås med att ett team av kunniga personer inom film och foto behöver rekryteras för att filmen ska kunna spelas in och skapas. Filmen finns då endast visuellt i regissörens huvud och det är viktigt att regissören på en konkret och bra sätt kan presentera sin idé för teamet så att resultatet blir så som man önskar.

En viktig del är storyboarden

post1aStoryboard är alltså som det nämndes innan en visuell tolkning av manuset som regissören och filmografen kan förbereda sig med och referera till. I detta skede under en filmproduktion så brukar vanligtvis kunniga personer inom just storyboard anlitas för att göra så att en berättelse kan skapas till liv. Detta är nämligen ett relativt svårt steg då det behöver vara felfritt för att resultatet av filmen ska bli så som man förväntat sig, det är även detta steget som oftast är mycket påkostat.

Att hitta det bästa teamet

I förberedelserna inför en filmproduktion är den absolut viktiga delen att arbeta med människor som är duktiga på sitt jobb och vet vad de sysslar med. I många fall kan man antingen anlita ett komplett team som består av allt det du behöver för att skapa en film, vissa regissörer har dock högre krav än så och vill på egen hand sammanställa ett team av de allra bästa personerna i branschen. Då krävs det att mer tid läggs och generellt även mer ekonomiskt kapital.

Kostymer

postabEn faktor som är mycket avgörande är förstås kostymerna för skådespelarna i filmen. Klädsel samt smink ger stor effekt och helheten påverkas av detta. Kostymer är också något som är väldigt kostsamt när det kommer till filmproduktion. Filmer som blivit särskilt uppmärksammade för sina kostymer är bland annat Star Wars, Wonder Woman, IT samt Juno. Det finns även utmärkelser och pris som filmer kan vinna som är baserade på huruvida kostymer och smink har skapats i ändamål för filmen. Kostymer är alltså väldigt viktigt!

Specialeffekter

I många filmer så är det vissa specialeffekter eller visuella effekter som behöver läggas till i filmen, detta är också något som planeras i pre-produktionen. Specialeffekter görs för att få ett bättre resultat samt ett mer actionfyllt resultat. Därför är det många filmer som innehåller exempelvis farliga scener som alltså inte går att utföra på riktigt, då görs detta med specialeffekter istället efterhand. Detta är exempelvis explosioner och liknande. Specialeffekter kan även vara olika väderförhållanden såsom regn och åska om detta behövs för en specifik scen.

Om att skapa film själv

f2

Är du intresserad av att skapa film? Det kan låta väldigt avancerat, vilket det till viss del är, men om du vill börja på en nybörjarnivå så finns det många smarta lösningar för dig. Du kan i dagsläget skapa material med en relativt simpel videokamera och det finns även ett flertal olika efterbehandlingsprogram som du kan ladda ner till din dator hemma. Det krävs alltså inte särskilt avancerat utrustning för att du ska kunna skapa en film på egen hand. Det behöver dessutom inte kosta särskilt mycket! Om du vill veta mer så fortsätt läsa i denna artikel.

Det är många som har ett foto- och filmintresse, i och med dagens teknologi så finns det många hjälpsamma verktyg för den som vill vara en självständig filmskapare hemifrån sin egna bostad. Du kanske är tveksam? Det är förståeligt.post2a Hemifrån kan du inte genomföra alla olika moment och scener, och beroende på vad du önskar att skapa för film så kan du förstås vara en aning begränsad. Vill du endast göra en kortfilm med en enkel handling som inte kräver särskilt mycket rekvisita och liknande så kan det vara relativt simpelt och nödvändigtvis inte dyrt. Det finns förstås viss utrustning och program som kan kosta en slant.

Filma

Vill du exempelvis skapa en kortfilm om i princip vad som helst? Det behöver inte vara så svårt. Givetvis behöver du ha förutsättningarna för att skapa filmen, om du bor i ett varmt land finns såklart begränsningar om du vill skapa en miljö med kyla och snö. Du får därför utgå från den miljö som du befinner dig i samt de förutsättningarna du har hemma. Det krävs ingen avancerad kamera, men det är fördelaktigt om du har något form av stativ för att inte riskera att filmmaterialet ska bli skakigt. Detta är dessutom svårt att fixa i efterhand.

Redigera

post2bNär du har spelat in ditt material som du behöver för din film så är det efterbehandlingen kvar som måste göras innan filmen är helt färdig. Att redigera en film är numera ganska simpelt om man håller sig till de grundläggande sakerna, mycket kan exempelvis göras med program som kan laddas ner till din dator hemma. Vissa program finns till och med kostnadsfria medan en del kostar flera tusen kronor, men har då mer avancerade verktyg. I dessa program kan du även lägga till effekter såsom ljud och musik för att få ett bättre resultat av din film.

Utforska för att förbättra dina färdigheter

Något som är viktigt att tänka på är att du lär dig ju mer du övar. Program och andra verktyg kan du smidigt ladda ner till din dator som kan hjälpa dig på vägen när du ska skapa din egen film. Det kan vara fördelaktigt för dig att du utforskar och övar för att lära dig nya saker när det gäller filmproduktion. Det kan verka svårt och avancerat men på en grundläggande nivå kan du lära dig allt du behöver för att skapa en simpel kortfilm. Hoppas du har fått nödvändig information som kan hjälpa dig i ditt skapande!

Produktion och post-produktion (efterbehandling)

Inom filmproduktion är planering och förarbetet väldigt viktigt, men givetvis är självaste produktionen och inspelningen självklart avgörande för hur bra filmen blir. En bra handling och innehåll samt hur man går tillväga för att spela in filmen är viktiga faktorer för att resultatet ska bli så som man förväntar sig samt önskar. I denna artikel kommer du kunna läsa om produktionsfasen samt post-production eller efterbehandlingen som det kan kallas på svenska. Detta är två steg som är extremt viktiga inom filmproduktion.

Post-produktion är alltså efterbehandlingen av materialet som spelats in för filmen. Vad som menas med efterbehandling är självaste klippningen samt ljud- och visuella effekter som kan tänkas behöva läggas till efterhand när materialet redan är inspelat. Vissa scener kan exempelvis inte spelas in på grund av anledningar som att det är för dyrt, avancerat eller i vissa fall för farligt att utföra. Det kan även handla om att det är omöjligt att genomföra scenen i verkligheten och att vissa specialeffekter då behöver läggas till efteråt för att uppnå önskat resultat.

I samband med att film ska spelas in

post3aNär en film ska spelas in är det viktigt att allting är schemalagt, oftast behöver många scener spelas in flera gånger för att det blir fel eller att ändringar behöver göras som man tidigare inte sett i planeringen. I samband med filmproduktionen är det viktigt att allt är så effektivt som möjligt då det sparar både tid och pengar, och för många är detta de primära faktorerna som ständigt är i åtanke – filmen ska vara så lönsam som möjligt i slutändan.

Annat som behöver göras vid inspelning

Förutom att ett schema ges ut till samtliga berörda som exempelvis ska medverka på något sätt under inspelningsdagen, behöver även rekvisita ställas iordning och så även ljussättning och dekorationer. Skådespelarna sminkas och kostymer provas och fixas till ända in i det sista. Det är även här som skådespelarna har sin sista chans att öva och memorera sitt manus som ska följas under inspelningen. Oftast behövs många tagningar för att det kanske blir felsägningar eller att skådespelare glömmer av sina repliker, eller för att ha scener att välja från.

Efterbehandling

post3bEfterbehandlingen är avgörande för hur filmens helhet kommer bli. För vissa filmer är det särskilt viktigt då det exempelvis behövs många specialeffekter och visuella effekter för att uppnå det resultatet man vill. En film som fick mycket uppmärksamhet tack vare efterbehandlingen var Avatar, filmen hade premiär under 2009 och gjorde succé över hela världen. Många tittare fascinerades av effekterna och animationerna som skapats i filmen. Budgeten för filmen var cirka 237 miljoner dollar, vilket anses vara en utav de högsta budgetarna för filmproduktion.

Sammanfattningsvis

För att sammanfatta är det många delar som spelar roll under självaste inspelningen av filmen men också i samband med efterbehandlingen. Vid inspelningen gäller det att vara så effektiv som möjligt för att spara tid samt pengar, oftast är det många människor som är involverade och för att inte skapa kaos krävs det noggrann planering och att ett specifikt schema följs. När det kommer till efterbehandling av materialet som spelats in så ligger fokus på klippning samt att lägga till visuella- och specialeffekter.

Development

När det kommer till utvecklingen och skapandet av en film är det många olika steg som behöver genomföras innan den slutliga produktionen är klar – alltså när en färdig film har skapats och kan släppas för exempelvis allmänheten eller i marknadsföringssyfte såsom en reklamfilm. Just i denna artikel ska vi ta upp utvecklingen inom filmproduktion som avser huruvida en idé blir verklighet. Precis som mycket annat så är det en idé som är grunden till en film och utifrån denna idé skapas sedan en filmproduktion.

När en film skapas är oftast handlingen inspirerad av exempelvis en bok, en annan film, ett spel, tidning eller en verklig händelse. Utifrån detta byggs sedan filmen upp och i vissa fall kan scenerna vara identiska om exempelvis idéen är tagen från en bok. Givetvis sätter många regissörer sin egna prägel på sitt skapande och på så vis får filmerna en unik touch även om originalidén uppkommit från en redan existerande film, bok, spel eller något annat. Dock är det givetvis inte lagligt att plagiera och alltså kopiera ett koncept.

Filmer som är baserade på verkliga händelser

post4aI dagsläget finns det många filmer som är baserade på verkliga händelser, detta är alltså händelser som inträffat antingen nyligen eller för längesedan. Då samlar man ihop information, möjligtvis kan även intervjuer göras med personer som exempelvis var med och upplevde händelsen i fråga. Sedan sammanställs information och fakta och i vissa fall är det en lagom mängd som hämtats in men i vissa fall behövs det sållas ut för att scenerna kanske är omöjliga att återskapa för en filmproduktion, eller att det är för stora kostnader med mera.

Det kan även vara andra orsaker så som att filmen blir för lång om samtligt material ska tas med. Då brukar man vanligtvis välja ut de bästa scenerna. När det kommer till verklighetsbaserade filmer så har vi bland annat filmen The Impossible som hade premiär 2012, handlingen är mycket rörande och är baserad på den tragiska händelsen med tsunamin i Thailand där tusentals lokala invånare samt turister avled och skadades. Filmen nådde en stor succé och regissören för The Impossible är Juan Antonio Bayona.

Filmer som framtagits utifrån böcker

post4bDet är vanligt att man filmatiserar utifrån böcker. Originalberättelserna finns i böckerna men i vissa fall kan filmerna vara mycket lika handlingen i böckerna. Ett självklart exempel på detta är böckerna om Harry Potter. När den första boken kom ut 1997 hade författaren J.K Rowling förmodligen inte en aning om vilken framgång böckerna, och även sedan filmerna, skulle bli. I dagsläget finns det miljontals Harry Potter-fans över hela världen och de väntar ivrigt på nytt material. Den sista boken släpptes dock 2017.

Under utvecklingsfasen inom filmproduktion är det ett bra tillfälle för att se huruvida vissa scener lämpar sig bra eller inte. Man vill förstås skapa en film som kommer uppskattas och bli populär på marknaden och då är det vanligt att man fokuserar på känslorna hos den som tittar. Därför tar man gärna med så många starka scener som möjligt som väcker känslor samtidigt som man gärna sållar bort de scener som anses vara onödiga och inte är relevanta att ta med för handlingens skull.

Att veta gällande filmproduktion

f5

Hur går det egentligen till att producera eller att skapa en film? Hur kommer du igång och vad behöver du tänka på innan du börjar? Är det bara att sätta igång? Frågorna är många när det handlar om filmproduktion och denna sida har tagit på sig uppgiften att förmedla hela processen från tanke till färdig produkt. På denna sajt hittar du nödvändig information kring ämnet. Förutom processen tas även kända namn upp inom branschen, både mer okända namn som är verksamma idag och mer välkända namn på personer som gått ur tiden. Bland dem finns en av de största, nämligen Ingmar Bergman.

Vad behöver du tänka på om du vill börja med att producera en film? Allt konstnärligt arbete börjar som en idé och det kan vara en rekommendation att skriva ner dina tankar för att det ska bli konkret. Ska du göra en film åt någon annan bör du veta vilken målgrupp som filmen ska riktas mot. Är det mot barn, äldre eller till en viss yrkesgrupp? Vilket budskap har filmen? Hur ska detta budskap kommuniceras ut? Har ni en viss grafisk profil som ni vill ska genomsyra alla era verk eller kommer ni att anpassa er efter beställaren?

Processen skiljer sig åt

post5aÄr du en filmmakare i början av din karriär som producerar film mest för skojs skull, skiljer sig processen åt mot om du ska skapa en film åt en beställare. I början handlar det mesta om att ha roligt, att testa nya idéer och koncept. Det kan ändå vara bra att skriva ner stolpar för innehållet och de viktigaste händelserna. Sedan har du konstnärlig frihet att ändra, lägga till och ta bort för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Tänk på att det alltid tar längre tid än vad du tror att skapa en film. Stressa inte med resultatet.

Att skapa en kort produktion

Arbetsprocessen är densamma oavsett filmens längd. Det är inte mindre personal som behöver vara involverade bara för att filmen endast är exempelvis 30 minuter lång. Däremot kan handlingen inte vara lika djup eller innehålla sidoberättelser och därför kanske din första film ändå bör vara en kortfilm. En film innehåller grovt indelat de tre delarna förberedelser, inspelning och pre-produktion. Det sistnämnda innebär exempelvis dels klippning av materialet och dels så kallad ljudpåläggning. Röster kan försvinna eller bli försvagade om du spelar in utomhus och då behöver skådespelarna komma in till en studio för att åter läsa sina repliker som de säger i filmen.

post5bStarta rätt

Har du aldrig gjort film tidigare och inte heller är van vid att skriva manus rekommenderas du att gå en kurs eller utbildning. Lär dig hur du ritar en storyboard, tar fram budskapet och castar rätt skådespelare samt hur du kommer i kontakt med dessa. Kan du bygga upp en dramaturgi med början, huvudberättelse och avslut? Om inte, bör du gå en kurs i dramaturgi för att inte tappa tittarna i berättelsens mitt. Foto och ljus och hur en kamera fungerar behöver du också veta innan du börjar. Titta gärna mycket på film och studera olika filmmakares uttryckssätt.