Förebygg skador vid musikspelande

Det låter kanske konstigt att musik kan orsaka skador. Vem har gjort sig illa på ett piano, liksom? Nej, det är nog inte så många som gjort, men det finns andra instrument som är mer ansträngande, särskilt för de som spelar professionellt många timmar i veckan. Bortsett från själva instrumenttypen är det musiken i sig som orsakar flest skador, i alla fall för de som spelar på för hög volym. Hörselskador och tinnitus är tyvärr något som också drabbar väldigt många musiker oavsett vilket instrument de spelar.

Förebygg skador när du spelar

Du som spelar mer än 20 timmar per vecka löper risk att få värk eller andra skador på grund av belastning eller enformiga rörelser. Försök alltid att förebygga detta genom att stärka upp de muskler, leder och senor som används genom lämpliga övningar. Det går att få hjälp från https://idrottsskadespecialisterna.se även för musiker. De är experter på kroppen och dess rörelser, speciellt för personer som ofta tränar oavsett om det handlar om musik eller sport.

Musiker får ofta problem med värk

Undersökningar som exempelvis https://www.svd.se/var-tredje-musiker-drabbas-av-muskelskador visar att främst violinister kan få problem med värk. En fiol kanske inte väger så mycket men arbetsställningen kräver en lätt onaturlig hållning av vänsterarmen samtidigt som fingrarna måste arbeta hela tiden vilket ger dubbel ansträngning. Högerarmen för stråken fram och tillbaka många gånger under framförandet av ett stycke och för den som spelar professionellt mer än 20 timmar i veckan blir det ibland för mycket.

Hörselskador, tinnitus och spända muskler

Örat är musikerns allra viktigaste instrument, var rädd om det från första början genom att använda professionella öronproppar när du spelar. Undvik också för höga ljudnivåer och tänk på både dig själv och de du spelar för. Ett skadat öra kan aldrig bli friskt igen. Den som har drabbats av exempelvis tinnitus har ett livslångt problem framför sig och för en del innebär det också att musiken inte låter som den ska längre. Att förebygga hörselskador och tinnitus är det viktigaste du kan göra.

Om det ändå har blivit en påverkan så du har fått tinnitus i form av permanenta tjut eller andra ljud i örat måste du göra det bästa av situationen. Lär dig avslappning och ta hand om dig själv så mycket det går. Många spänner sig, biter ihop käkarna på natten, får värk lite varstans av att ständigt behöva anstränga sig för att höra eller för att tänka bort tjutet. Upplevd stress kan förvärra problemet. Värk kan uppstå på grund av hörselrelaterade problem också och precis som i alla andra fall behövs då proffshjälp för att få de spända musklerna att slappna av och förhoppningsvis tillfriskna.

Naprapat eller fysioterapeut

Det finns flera olika yrkesgrupper som kan hantera värkproblematik och skador. För den som inte är insatt är det ibland svårt att veta vem som bäst kan ta hand om de uppkomna besvären. Välj därför en mottagning som först analyserar noga vad det är som hänt och vad som kan göras och där det också finns flera olika yrkesgrupper som samarbetar med ett gemensamt mål för att du ska bli ditt bästa jag igen.

Click here to add a comment

Leave a comment: