Pre-production

Innan självaste inspelningen av en film äger rum så är det mycket som ska förberedas och planeras. Det finns få filmteam som spontant börjar inspelningen innan samtliga steg är genomförda och en noggrann planering är uppsatt. Den så kallade pre-produktion är i princip en utav de viktigaste delarna inom filmproduktionen. I denna artikel kommer du få all nödvändig information om just förberedelserna inför en filminspelning, vad man ska tänka på, vilka steg som behöver göras innan och mycket annat. Visst låter det intressant?

För den som inte är insatt inom filmproduktion och skapande av film så är det inte särskilt lätt att veta vilka steg som görs innan självaste inspelningen påbörjas. Det hela börjar förstås med att ett team av kunniga personer inom film och foto behöver rekryteras för att filmen ska kunna spelas in och skapas. Filmen finns då endast visuellt i regissörens huvud och det är viktigt att regissören på en konkret och bra sätt kan presentera sin idé för teamet så att resultatet blir så som man önskar.

En viktig del är storyboarden

post1aStoryboard är alltså som det nämndes innan en visuell tolkning av manuset som regissören och filmografen kan förbereda sig med och referera till. I detta skede under en filmproduktion så brukar vanligtvis kunniga personer inom just storyboard anlitas för att göra så att en berättelse kan skapas till liv. Detta är nämligen ett relativt svårt steg då det behöver vara felfritt för att resultatet av filmen ska bli så som man förväntat sig, det är även detta steget som oftast är mycket påkostat.

Att hitta det bästa teamet

I förberedelserna inför en filmproduktion är den absolut viktiga delen att arbeta med människor som är duktiga på sitt jobb och vet vad de sysslar med. I många fall kan man antingen anlita ett komplett team som består av allt det du behöver för att skapa en film, vissa regissörer har dock högre krav än så och vill på egen hand sammanställa ett team av de allra bästa personerna i branschen. Då krävs det att mer tid läggs och generellt även mer ekonomiskt kapital.

Kostymer

postabEn faktor som är mycket avgörande är förstås kostymerna för skådespelarna i filmen. Klädsel samt smink ger stor effekt och helheten påverkas av detta. Kostymer är också något som är väldigt kostsamt när det kommer till filmproduktion. Filmer som blivit särskilt uppmärksammade för sina kostymer är bland annat Star Wars, Wonder Woman, IT samt Juno. Det finns även utmärkelser och pris som filmer kan vinna som är baserade på huruvida kostymer och smink har skapats i ändamål för filmen. Kostymer är alltså väldigt viktigt!

Specialeffekter

I många filmer så är det vissa specialeffekter eller visuella effekter som behöver läggas till i filmen, detta är också något som planeras i pre-produktionen. Specialeffekter görs för att få ett bättre resultat samt ett mer actionfyllt resultat. Därför är det många filmer som innehåller exempelvis farliga scener som alltså inte går att utföra på riktigt, då görs detta med specialeffekter istället efterhand. Detta är exempelvis explosioner och liknande. Specialeffekter kan även vara olika väderförhållanden såsom regn och åska om detta behövs för en specifik scen.

Click here to add a comment

Leave a comment: