Spelmansstämmor

spelmän
På en spelmansstämma, eller visstämma som det också kallas ibland, spelas det traditionell folkmusik. På en spelmansstämma kan olika band och personer jamma fritt med varandra. Det är vanligt att personer som spelar dragspel och violin går runt och hittar nya personer och smågrupper att spela tillsammans med. Till skillnad från festivaler, konserter och andra musikevents så syftar spelmansstämman till att spelmän får träffas och spela tillsammans i ett öppet format. Nybörjare såväl som erfarna kan vara med och bidra till den härliga stämningen. Denna spontana form av musikutövande kallas för buskspel. Ibland är det uppvisning av folkdans och ofta finns det en dansbana där man kan dansa.

Inte bara musik och dans

På en spelmansstämma brukar det förutom musik och dans också finnas mat och marknadsstånd. Till exempel kan det serveras mat på gammalt svenskt vis såsom strömmingsmacka. Det brukar ibland också finnas marknadsstånd där man kan köpa hantverk såsom smycken och hemgjord senap på burk.

Riksspelemän, musiker och nybörjare

På spelmansstämman träffas alla sorters musikintresserade, såväl nybörjare som professionella utövare. De som är särskilt tekniskt skickliga kan tilldelas Zornmärket och blir således riksspelemän. En av de mest kända riksspelemännen är Kalle Moraeus som är berömd för sitt fiolspel.

Lokala spelmansstämmor

Det finns mindre spelmansstämmor över hela landet som går av stapeln under försommaren och sommaren. På magnetevents.se kan man hitta spelmansstämmor och andra evenemang i Sverige, och det kan vara bra att hålla utkik på dessa evenemangssidor när det börjar närma sig.

Stämveckan

I Hälsingland och Dalarna arrangeras det flera spelmansstämmor under samma vecka i juli varje år. De stämmor som deltar i Stämveckan är bland andra Delsbostämman, Tobaksspinnarstämman, Bingsjöstämman och Östbjörka spelmansstämma

Delsbostämman

Delsbostämman går av stapeln första söndagen i juli varje år. Den börjar med en kyrklig invigning och sedan en musikalisk dito som hålls av riksspelmannen Thore Härdelin. Sedan sätter spelandet igång och det är musik, dans och danskurser för den som vill lära sig exempelvis polska och andra folkdanser. Det finns också aktiviteter för barn. Delsbostämman fortgår under hela dagen fram till midnatt. För den som känner för att börja redan på lördagen finns det aktiviteter redan då, med betoning på kurser och barnaktiviteter. Denna ”tjuvstart” brukar kallas för förstämma.

Bingsjöstämman

Denna spelmansstämma hålls i Bingsjö i juli varje år och är en del av den så kallade stämveckan. Där finns det musik, dans och buskspel. Bingsjöstämman är ett miljöinriktat event som är en del av organisationen ”Håll Sverige rent”.

Dans- och spelmansstämman

I Kungsträdgården i Stockholm har det anordnats en spelmansstämma varje år sedan 2016 och den har ägt rum i början av augusti. År 2018 kunde man njuta av flertalet uppvisningar och konserter samt workshops och prova-på med olika danser. Medverkade gjorde bland andra Stockholms spelmansgille, Slagsta gilles spelmän och bandet Skuv.

Click here to add a comment

Leave a comment: